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You’ve got questions about datacom
Bo Conrad, a BICSI-certifi ed instructor, will answer them. To have your question answered in 
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About Backboards 
for Datacom Rooms

Q.What codes and standards 
specify the backboard requirements in 
the Equipment Room (ER) and/or the 
Telecommunications Rooms (TR)?

A. Contrary to popular belief, backboard fi re-rat-
ing requirements are not listed in the National Electrical 
Code. The NEC (NFPA-70) is provided by the National 
Fire Protection Agency (NFPA-70), and is an electrical 
safety code.

These backboard are, instead, a building construction code issue. 
Local code dictates. Always check with the (AHJ) Authority Having 
Jurisdiction—usually the fi re marshal and/or building inspector. 

One might encounter some confusion in locating the appropri-
ate fi re-rating reference. To do it the right way, fi nd the building’s 
classifi cation. Pay particular attention to Type I and II-F-R or Fire-
Resistive buildings. 

“Type of Construction” in Chapter 6 of the 1997 Universal Build-
ing Code (UBC) describes the “Classifi cation of All Buildings by 
Types of Construction and General Requirements.” This includes 
“…structural elements … “ in Type I through Type V buildings. 

Type I and Type II-F-R Building “… shall be of steel, iron, con-
crete or masonry.” 

UBC Section 602.1 and 603.1 both state that the “Walls and 
permanent partitions of Type I (and II)-F-R buildings shall be of 
noncombustible fi re-resistive construction, except that permanent 
nonbearing partitions on one-hour or two-hour fi re resistive con-
struction (the ER or TR qualifi es) which are not part of a shaft 
enclosure, may have fi re-retardant-treated wood (see Section 207) 
within the assembly.”

Subsequently, UBC Section 207 defi nes Fire-Retardant-Treated 
Wood “as any wood product impregnated with chemicals by a pres-
sure process or other means during manufacture, and which, when 
tested in accordance with UBC Standard 8-1 for a period of 30 min-
utes, shall have a fl ame spread of not over 25 and show no evidence 
of progressive combustion.” 

Further: “All materials shall bear identifi cation showing the fi re 
performance rating thereof.” 

A Fire-Retardant-Treated backboard will be designated with a 
fi re-rated stamp “branded” or “stamped” along the edge or center 
of the plywood—“UL FR-S Plywood 1780 R-7003.” Marine-grade 
plywood does NOT qualify even though it is saline “treated”—as it 
will have a different UL number. 
See Figure One. 

Note: If this wood needs to be cut, perform this task outside to 
ensure proper ventilation. 

Sure, you care about datacom cabling, connectors, 
jumper cables, and all of the other items you can buy from 

Rexel. But the wood that goes into the equipment or 
telecommunications room backboard? It matters! And 

it can matter one heck of a lot if you get it wrong.

datacom
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569A STANDARD 
The ANSI/EIA/TIA 569A standard (or a “recommendation”) for 
Commercial Buildings for Telecommunications Pathways and Spaces 
7.2.4.1 (page 67) specifi es: “A minimum of two walls should be cov-
ered with rigidly fi xed 20 mm (three-quarter-inch) A-C plywood, 
preferably void-free, 2440 mm (8 feet) high, capable of supporting 
attached equipment. 

“Plywood should be either fi re-rated or covered with two coats 
of fi re retardant paint.”

Note that the fi nishing grades of the plywood describe the qual-
ity of the surface for both sides: 

Grade “A” is the highest grade and is without any surface blemishes, 
void-free of knots.

 Grade “B” has the knotholes cut out and replaced with a patch of 
clean wood

 (Both A and B refers to the top finished side of a wood table)
 Grade “C” contains some blemishes and an occasional small knot-

hole.
Grade “D” contains knotholes without any repair or correc-

tive action by the manufacturer (Both C and D refers to the other 
rougher side not meant to be seen—similar to the under-side of a 
wood desk). 

Fire-retardant-treated plywood is not readily available in all lum-
ber yards and is not a stock item with distributors. In fact, the only 
plywood available in the immediate 50-mile area of this author was 
CDX or C-D grade. The cost varied from $50-$60 each. 

A-C was available by special order at $75-85 each—with two-
week lead times.
See Figure Two. 

When mounting, the stamp must be in full view for inspection. 
Regrettably, many times the stamp is on the “C” or back side of 
the plywood. It will be discretionary to the inspector whether this 
“knotty” side must be facing outward. If the “A” side is allowed to 

be exposed and the “C” or branded side is mounted against the wall, 
it is strongly recommended that you obtain written authorization from 
the inspector—plus an electronic picture of it for CYA purposes. 

Put the photo with your as-built drawings and/or your submit-
tal paperwork

PAINT OVER WOOD?
Is there an alternative to using Fire-Retardant-Treated plywood? 
That would entail painting non-rated, standard A/C void-free three-
quarter-inch by 4-foot by 8-foot plywood with a minimum two coats 
of fi re-retardant paint. 

Water-base latex paint does NOT qualify (even though it may 
well seem that other people can get away with it). 

In a contradiction of terminologies, Chapter 3 of the new 10th 
edition of the BICSI Telecommunications Distribution Methods 
Manual uses the incorrect term “fi re-resistance” paint (referring to 
material or structure in lieu of a substance like paint). 

Fire-retardant paint is quite expensive ($50 per gallon)—and it 
cannot be readily purchased at the local hardware store. The color 
choices are also slim (white, beige, or grey) and may not satisfy the 
desires of the interior decorating committee. 

NOTE: If it is an absolute necessity and (if the local code allows) 
to paint over fi re-rated plywood, DO NOT paint over the fi re-rating 
stamp. Cover it fi rst with masking tape to ensure it remains visible; 
use only light color paint. Be aware that painting over fi re-rated 
plywood  (even if you use fi re-retardant paint) may cause the paint 
to peel and fl ake prematurely. 

DRYWALL OVER WOOD?
One alternative (practiced only rarely) is to mount drywall over the 
plywood to satisfy local building code requirements. The BICSI 
Telecommunications Cabling Installation Manual (CIM) 3rd edition, 
Chapter 3 (Installing Support Structures, pages 3-6 thru 3-10) speci-

Figure One. UL fi re-retardant-treated plywood stamp. Figure Two: Inspecting plywood for fi re-rating. 
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fi es the same—with an option to 
extend the thickness to a maxi-
mum 25 mm (one inch) with 
the Figure drawings specifying 
1220 mm (4 foot) widths. 

When mounting directly 
onto bare metal studs, the CIM 
recommends using drywall 
screws 13 mm (0.5 in) longer 
than the depth of the plywood 
being used. If mounted onto 
drywall, the CIM specifies 
using ¼-inch-diameter toggle 
bolts (which must be suffi cient 
in length to allow the bolt to 
seat behind the drywall after 
installation). The toggle bolts 
should be installed 50 millime-
ters (2 inches) from the edge of 
the plywood on approximately 
24-inch centers. 

Also recommended in the 
CIM: Mounting the plywood 
150 millimeters (6 inches) 
above the fi nished fl oor of the 
ER or TR no matter what the 
height of the walls (though 8-
foot, 6-inches is a minimum). 
See Figure 3 & Figure 4. 

Both CIM and TDMM rec-
ommend covering all four walls 
(two as a minimum). They rec-
ommend mounting the plywood 

VERTICALLY, plumbed, without separation, butted 90° smoothly 
at the corners without gaps. This is to help facilitate mounting lad-
der racking around the entire perimeter of the room along with other 
connecting hardware, cable management (D-rings, mushroom caps, 
etc.), grounding busbars, and (voice) equipment. 
See Figure 5. 

RETROFITS 
In retrofi t situations where there is no alternative for a new ER or 
TR, it might be necessary to “fl oat” the old backboard. The ply-
wood—complete with all related hardware, cabling and blocks—is 
actually disconnected from the closet walls! It is hung and supported 
temporarily from overhead supporting structures. The new backboard 
plywood should meet current local fi re code. 

Note: The NEC 2002 requires all abandoned cable to be removed 
from the ceilings. The “law of averages” says if a majority of the 
cables are going to be replaced, all new cables must meet current 
fi re codes. However, no current specifi cation requires the backboards 
to be upgraded to current building fi re codes.

Q.Can “D”-rings be used as a cable 
support system?

A.“D”-rings are called this as their profi le is shaped 
like the letter D. They come in different sizes and should 
only be used for “cable management” on a backboard to 
route small bundles of cables and cross-connections from 
one termination point to another. 

They have a very limited load factor, sharp bend radius and, 
therefore, should NOT be used as a “cable support” system like a 
bridal ring. 
See Figures Six and Seven. 

Conrad, a BICSI-certifi ed trainer, has a bachelor’s degree in 
engineering and an MBA. His resume includes corporate 
executive positions from international marketing and manu-
facturing to corporate distributor sales and training. His com-
pany, CrossBow Communications (www.crossbowcom.com) is 
licensed by BICSI to conduct the Professional Cable Installer 
program. 

Figures Six and Seven: D-Rings and cable management.

Figures Three And Four: Tele-
com room/closet backboard and 
mount height.

Figure Five: Equipment-mounted backboard.
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